website
Krijg 10% korting! arrow_drop_up
Meteen naar de content

Volg ons!

Neem contact op

Geschiedenis Circuit Zandvoort

Circuit Zandvoort

De afgelopen twee jaar wordt er door de formule 1 weer gereden op het circuit Zandvoort, maar wist je dat op dit circuit al een lange tijd geen formule 1 meer werd gereden?

Waar het begon

In 1948 vindt de eerste race plaats op het circuit. Echter vindt er in 1970 een dodelijk ongeluk plaats op het circuit. Dit zorgt ervoor dat het circuit onder een vergrootglas komt te liggen. Is het circuit wel veilig genoeg? In 1972 besluit de organisatie dat er geen formule 1 auto’s meer door de duinen van Zandvoort te laten rijden. Het circuit is namelijk verouderd. Het circuit is namelijk verouderd, de struiken groeien het circuit op. Sinds 1985 is er dan ook geen formule 1 meer gereden op circuit Zandvoort.

Opknappen van circuit Zandvoort

De gemeente besluit het circuit flink op te knappen. Er komt nieuw asfalt, de uitloopstroken worden breder, er worden nieuwe pitboxen aangelegd, er komt een nieuwe en extra vangrails en daarnaast krijgt het circuit een extra bocht. Namelijk een panoramabocht. Ook regelt de organisatie een wedstrijdtoren. Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat er veel hoop is dat er in 1973 gewoon weer een grand prix gereden mag worden. Echter is deze hoop van korte duur. Een van de coureurs vliegt uit de bocht waarop de auto in de brand vliegt. Er is te weinig blusmateriaal en de organisatie schiet te kort. Hierdoor overleeft de coureur het niet. Na een aantal maatregelen keert de grand prix in 1974 toch terug.

Toch sluiten

In 1979 besluit de gemeente dat het circuit dichtmoet. Het circuit kampt met geldproblemen. Daarnaast zijn de grootste argumenten geluidsoverlast, milieuvervuiling en verkeerschaos. Voor veel inwoners is dit een onbegrijpelijk besluit. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de bewoners het circuit goed vindt voor de gemeente. De horeca doet goede zaken en het zijn extra inkomsten voor de gemeente. Maar drie procent van de bewoners vindt de milieuvervuiling een probleem. De jaren erna gaat het steeds slechter met het circuit. De geldproblemen worden steeds erger. De investeerders van het circuit blijven weg door de onzekerheid of de grand prix blijft. Daarnaast komt er een wet in Nederland tegen geluidhinder. Hierdoor wordt het uiteindelijk onmogelijk om het circuit open te houden. Dit zorgt ervoor dat in 1985 de laatste grand prix wordt gereden in Zandvoort.

De terugkeer

In 2018 komen er geruchten over de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort. De gemeente besluit 4,1 miljoen te investeren in het circuit. Ook zijn er sponsoren die bereid zijn te investeren. In 2019 maakt de organisatie van de formule 1 bekend dat de grand prix in 2020 terugkeert in Zandvoort. Dit met grote vreugde van de Nederlandse formule 1 fans. Helaas gaat het in 2020 niet door. Dit komt door de corona crisis. In 2021 is het dan toch zover.

Formule 1 Poster

Breng deze mooie geschiedenis van jouw favoriete circuit tot leven. Klik dan hier. Het leukste cadeau voor iemand die fan is van de formule 1.

Hoogste Kwaliteit

Doormiddel van onze UV-printer kunnen wij de hoogste kwaliteit garanderen

Eerlijke Prijs

Wij vinden het belangrijk dat onze producten tegen een eerlijke prijs te verkrijgen zijn

Volledig te Personaliseren

Al onze ontwerpen zijn volledig te personaliseren naar eigen wens